Vlna

urbánny splietací mág

Tri poviedky

Text: Thanasis Valtinos
Foto: Mária Kozelnická

August 48

Kapitán zháňal dobrovoľníkov a našli sa títo. Seržant bol Macedónčan, ďalší dvaja Peloponézčania. Kapitán si vzal ďalekohľad a povedal im, aby podišli bližšie. Vystúpili k vodopádu a sadli si na skaly.
Hneď naproti sa dvíhala Vursiani. Kapitán ich začal oboznamovať s okolím.
– Pozrite sa na bralo, ktoré je priamo pred vami. Naľavo stúpa cestička a na jej okraji je malá plošina.
V strede plošiny sa nachádza kráter. Zem sa červenie. Ležia okolo krátera na bruchu, akoby pili vodu.
Zbadal si ich, seržant?

Predsa existuje Boh

Scenéria nebola scenériou, ale nemožno tvrdiť, že by bola fotografıou. Bol to nakoniec jeden malý morský mys. Spoznával som to miesto, avšak kedy som tam bol? Nemohol som si spomenúť a to ma znepokojovalo. Vtedy som vzal lupu a pokúsil som sa preskúmať okraje skál. Začal som podrobne prehľadávať ich úzke, vlnami obmývané výbežky, ktoré stupňovito vystupovali smerom hore, a môj nepokoj sa zväčšoval. Neskôr mi napadlo niečo iné. Namiesto toho, aby som skúmal pomocou lupy, obrátil som fotografıu. Bolo to jasné a zároveň jednoduché: presne na jej opačnej strane sa nachádzala skutočná scenéria. Na vrchole mysu sa belel kostolík nazývaný Zlatý prameň, ale to bolo pred dvadsiatimi rokmi. Žiadna dávna minulosť.

Panajotis

Narodil sa v Kinúrii, v dedine Karatula. Ročník odvodu 1919. Na jeseň 1920, s ročným oneskorením, ho povolali k vojsku na výcvik.
Prihlásil sa v Navpliu, hneď po novembrových voľbách – voľbách, v ktorých prehral Venizelos – na cvičisku ôsmeho pešieho pluku. V tomto pluku zotrval tri mesiace, vycvičil sa delostrelcom a neskôr, cez Pireus, bol vyslaný na bojisko do Malej Ázie.
Tam sa od marca 1921 do júla zúčastnil na všetkých operáciách proti Eski Sechir3 – a vyznamenal sa. (Sám vojvodca Konstantinos4, syn Aitosa, sa v starovekom Doryleu pred neho postavil a pripol mu na hruď rád.)