Vlna

urbánny splietací mág

Politikum života

Text: Petra Feriancová

Petra Feriancová o archíve Květoslavy Fulierovej

Archív Květoslavy Fulierovej zaberá približne priestor dvoch vstavaných skríň v jej byte. Je rozdelený podľa tém v obálkach, ktoré sú v škatuliach, prevažne od bonboniér*. Květin archív bol zdrojom pre mnohé postprodukčné výstupy jej celoživotného partnera, konceptuálneho umelca Júliusa Kollera. Květa neustále dokumentovala ich spoločné bytie, či už išlo o prácu, návštevy u nich doma, na Kudlákovej, alebo hry s deťmi jej dcéry Miriam, Martinom a Michalom.

Kategórie popísané na bokoch škatúľ sú okrem chronologického usporiadania podľa rokov aj tematické. Napr.: amatéri, cestovanie, výstavy,Miško, Martinko atď. Květa sa paralelne popri Júliusovom zbieraní, prevažne ephemery, venovala dokumentácii a tvorbe archívu svojho osobného života. Kým Koller zbieral tlač či cestovné, alebo poštové lístky, ona nosila z komunálu domov množstvá fotografıí, ktoré on neskôr použil vo svojej tvorbe.

Květin archív disponuje schopnosťou obratu zdanlivo všedných, neokázalých situácií v čosi historické, dôležité, niečo, čo pretrvá. Ide o neustály záznam, ktorý sa akoby stal jej dennodennou nevyhnutnosťou. Aj keď sa obzvlášť nič neudeje,to „nič“ má vlastne vo vzťahu k plynutiu času ten istý význam ako úplne „všetko“. Ide o poctu životu, bytiu, a to v tom najesenciálnejšom a najprirodzenejšom zmysle.

Celý článok si môžete prečítať v novom vydaní časopisu Vlna